Drevo na drevený motýlik – Mahagón

Mahagón je druh dreva červeno-hnedého sfarbenia. Vyskytuje sa v prírode najmä v rámci Severnej a Južnej Ameriky. Podľa botanikov sa všetok mahagón na americkom svetadieli dá považovať za jeden druh.

Komerčne je táto drevina oceňovaná pre svoju krásu, trvanlivosť a farbu. Využíva sa na výrobu prvotriedneho nábytku, lodí (tu má veľmi široké využitie vďaka svojej vodeodolnosti) a hudobných nástrojov (vďaka výborným akustickým vlastnostiam sa využíva na akustické gitary). Jeho červeno-hnedá farba časom tmavne a pri leštení sa zviditeľní červenkastý lesk. Mahagón tiež odoláva hnilobe.

Medzi najvýznamnejších importérov mahagónu sa radí USA a Británia zatiaľ čo najväčšími exportérmi sú Peru a Brazília. Podľa odhadov až 80% peruánskeho mahagónu je vyvezeného du USA ilegálne. Zaujímavosťou je, že mahagón je národným stromom Dominikánskej republiky a Belize.

Drevený motýlik

V našej ponuke môžte nájsť množstvo výrobkov z tohto honosného dreva napríklad drevené motýliky, drevené manžety alebo drevené krabičky. Mahagón je tak nádherné drevo, že preň máme aj zvláštnu edíciu luxusných drevených motýlikov.

Viac o drevinách, ktoré na výrobu drevených motýlikov používame sa môžte dozvedieť v ďalších častiach nášho seriálu Drevený motýlik – aké drevo si vybrať.

Pridať komentár