Ako byť pravý gentleman ?

Rozhodli sme sa Vám priniesť krátky článok o právach a povinnostiach ( viac o povinnostiach 🙂 ) pravého gentlemana. Len ich dodržiavaním z Vás gentleman nebude, ale určite Vás posunie vo Vašom cieli o kus ďalej.

Buďte vhodne upravený, dbajte na hygienu

Dokonca aj ak je Vaše správanie dokonalé, nikto si ho nevšimne ak do miestnosti vstúpite neupravený.  Pravidelné sprchy sú samozrejmosť. Predtým, ako každé ráno opustíte dom, uistite sa, že máte dokonale čisté zuby, učesané vlasy a aplikovaný deodorant.

Oblečte sa adekvátne udalosti, na ktorú sa práve chystáte. Džínsy a tričko môžte zvoliť ak Vás čaká napríklad len návšteva nákupného centra, určite nie na stretnutie s klientom. Inšpirovať sa môžete napríklad našim článkom o 5tich doplnkoch vhodných pre každého muža.

Gentleman

Pozor na jazyk!

Sú chvíle, kedy je trocha nadávok spoločensky vhodná, ak sa ale pokúšate chovať ako pravý gentleman, mali by z Vášho slovníku vypadnúť úplne. Príležitostná náruživosť samozrejme Váš obraz ako gentlemana nezničí, pred niektorými skupinami ľudí ho môže poškodiť. Príkladom je časté prisahanie alebo rozprávanie vtipov pred ľuďmi bez zmyslu pre humor.

Zanechajte dobrý prvý dojem

Ak niekoho stretnete prvý krát, chovajte sa najlepšie ako viete. Už nikdy nedostanete šancu prvý dojem zmeniť. Určite by Vám to nemalo spôsobovať žiadny stres. Stačí, keď budete premýšľať o tom ako konáte a čo hovoríte. Pozdravte pevným stlačením ruky, udržte očný kontakt, hovorte jasne a zdvorilo. V zapôsobení na prvý dojem pomôžu aj vhodne zvolené doplnky ako napríklad drevené manžetové gombíky.

Zapojte sa

Pri rozhovoroch s inými ľudmi sa snažte pôsobiť akoby ste skutočne venovali pozornosť všetkému čo Vám hovoria. Ak to dokážete, tvárte sa, že Vás to zaujíma (opatrne, niektorí ľudia to vedia veľmi dobre odhaliť). Možno to neznie práve pekne ale je to pochopiteľné. Nikoho nemôže baviť všetko, Vy ste však ako pravý gentleman povinný sa aspoň tváriť, ideálne prispieť do konverzácie.

Poznajte svoje limity

Môžte byť gentleman a stále si vychutnať jeden, dva poháriky. Vždy musíte vedieť, kde je Vaša hranica. V spoločnosti nikdy nepite tak, aby sa zhoršil Váš prejav alebo úsudok. Ak si nie ste istý či je ďalší pohárik dobrá voľba, radšej ho zdvorilo odmietnite.

Uvolnenie

Klobúk dole

Zložte si klobúk pri príchode do budovy. Ukážete tým úctu k priestoru kam ste práve vstúpili. Aj keď nikto z prítomných ľudí Vaše gesto neocení, stále sa nájde množstvo takých, ktorí ho uznávajú ako prejav rešpektu.

Podržte dvere

Ak ste pri dverách ako prvý, je Vašou povinnosťou podržať ich otvorené pre osobu za Vami. Ak sa ku dverám dostanete ako druhý, musíte dvere držať aby ten kto prišiel ako prvý mohol pohodlne prejsť. Pri otváraní dverí sa nehľadí na vek alebo pohlavie. Vybudujte si z toho každodenný zvyk, časom zistíte, že ak pre ľudí urobíte aspoň takúto drobnosť určite to ocenia žiarivým úsmevom alebo aspoň poďakovaním.

Kvety

Pridať komentár